Op 10 november geven we een inkijk in het Open Lab van JES Gent. Deze inspiratievoormiddag is georganiseerd voor begeleiders, leerkrachten, partners, geeks en welzijnswerkers die met jongeren in contact staan. In deze voormiddag tonen we good practices over ‘hoe jongeren motiveren om workshops te volgen waarin ze digitaal versterkt worden’.
Na jarenlang experimenteren, hebben we de juiste golflengte gevonden om jongeren te stimuleren en te motiveren om zich te ontplooien. Op deze voormiddag nemen we graag wat partnerorganisaties mee op sleeptouw om onze do’s en don’ts te delen waarin we workshops geven om de digitale kennis bij jongeren te versterken. Onze werking trekt vooral jongeren aan in een maatschappelijk kwetsbare positie die vaak minder toegang hebben tot digitale kennis. Via workshops, cultuurbeleving en uitstapjes willen we hun leefwereld verbreden.
We starten steeds met de basics: hoe werk je met apps, hoe onthoud je je wachtwoord,… hoe kan je met een machine T-shirts bedrukken, hoe kan je stencils maken om graffiti te spuiten … De activiteiten zijn allemaal gebaseerd op fun zodat de druk en de stress die vaak gepaard gaat wanneer het begrip ‘digitalisering’ valt, niet voelbaar is.
Waarom afkomen?
We zorgen voor een interessant programma waarbij we ons volgende vragen stellen:
- Hoe motiveer je jongeren?
- Hoe kunnen wij bijdragen om de digitale kloof te verkleinen? Heb je zelf verhalen om te delen vanuit jouw werking, vrije tijd?
Programma: 10 november 9u30-12u
- 9u15: onthaal met koffie en koek
- 9u30: kennismaking partners. We zoomen in op “de creatieve stem: project Fabzero”.
- 10u15: inspiratiesessie. We wisselen verhalen uit en geven good practices.
- 11u: keuzeworkshop
- We maken zelf een creatie met digitale machines. OF
- Verdieping: hoe jongere prikkelen om zich te ontplooien en bij te leren?
- 12u: hapje en drankje en nog even netwerken
Last but not least: we zijn genomineerd voor de Warmste Week met ons DIY-boek!
Wij slaan de handen in elkaar om samen met middenveldorganisaties een DIY boek uit te werken, waarin straffe creatieve worskhops worden opgenomen van jongeren. De jongere staat in de spothligt in het boek: quotes, stukjes vanuit hun leefwereld worden verweven in de workshops. Zo worden zij rolmodel! Via dit prikkelende boek willen we organisaties inspireren om zelf ook aan de slag te gaan met jongeren. Misschien wil jij als jongere of vanuit jouw organisatie ook een plaatsje in het boek? Laat dan zeker iets weten!
Vragen? Stuur een mailtje naar liesbet.vandycke@jes.be.
Schrijf je in door een mail te sturen naar liesbet.vandycke@jes.be.
Het Open Lab is een leerplatform waar jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie digitale kennis verwerven. Zij worden een rolmodel en werken dan zelf workshops uit, waarin het (h)erkennen van eigen skills en leefwereld centraal staat. Via digitale tools maken we straffe creaties. Het zijn deze succeservaringen die het brein activeren, het zelfvertrouwen doet toenemen én de honger om te blijven leren, doet groeien. Open lab zet hen in the picture met een expo én publicatie.