Over Ons

Wat is JES Academy?

JES Academy is de noemer waaronder we onze expertisedeling met professionals bundelen. Onze geleerde lessen over de stedelijke jongeren, hun context en de aanpak en visie die we ontwikkelden, willen we graag met jou delen zodat jij er zelf mee aan de slag kan in jouw context, met jouw doelgroep, op jouw maat. Leer, ervaar en word geïnspireerd bij JES Academy!

Waarom JES Academy?

JES wil jongeren in de stad versterken. We kiezen er expliciet voor om niet enkel zelf de context te creëren waarbinnen jongeren zichzelf en hun omgeving versterken. We ondersteunen en inspireren via JES Academy ook andere organisaties en sectoren. Zo vergroten we onze impact in de versterking van (het stedelijk beleid ten aanzien van) kinderen en jongeren. Al doende versterken we ook die expertise zelf, onze medewerkers en ons netwerk.

Voor wie?

Leren, ervaren, geïnspireerd worden rond jongeren en/of stedelijkheid? Klinkt goed? Dan is het JES Academy aanbod voor jou!

We willen met JES Academy niet enkel over het muurtje kijken, maar eroverheen springen. We zijn ervan overtuigd dat onze expertise binnen, maar zeker ook buiten het jeugdwerk kan bijdragen aan een sterke stad voor en vooral door sterke jongeren. Door met nieuwe partners en sectoren in aanraking te komen willen we ook zelf leren, ervaren en inspiratie opdoen!

Onze kennis rond stedelijkheid en participatieve methodieken kunnen bijvoorbeeld ook interessant zijn als je niet (enkel) met jongeren werkt, ook de privé en publieke sector komt veel in aanraking met stedelijke jongeren …, misschien zijn er meer sectoren die de muren tussen vrije tijd, arbeid, onderwijs en welzijn willen slopen?

We denken onder andere aan professionals uit de volgende sectoren:

  • Jeugdwerk 
  • Toeleiding naar werk en opleiding (trajectbegeleiders, coaches, …)
  • Onderwijs (leerkrachten, JOJO medewerkers, …)
  • Sociaal-Cultureel werk (opbouwwerkers, bibliotheken en ontmoetingscentra, maatschappelijk werkers, …)
  • Politie en maatschappelijke veiligheid (agenten, toezichters, …)
  • Steden en gemeenten (jeugddiensten, participatieprojecten, …)
  • Privé sector (organisaties die veel jongeren aannemen of als klanten hebben, …)

Ontdek in dit verslag hoe medewerkers van VDAB, Politie en Jeugddiensten reageerden op onze vormingstweedaagse Aan de Slag met Jongeren

Verder hebben onze vormingsmedewerkers en -vrijwilligers ook een specifiek vormingsaanbod voor het Vlaamse Jeugdwerk.

Wij zijn JES

JES is een jeugdorganisatie voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent. We ondersteunen hen op het vlak van vrije tijd, onderwijs, werk, opleiding en welzijn.

JES vertrekt vanuit een positieve kijk op stedelijkheid. We zoeken steeds naar nieuwe opportuniteiten en samenwerkingen en delen met plezier onze expertise. Kinderen en jongeren moeten zich thuisvoelen in de stad. We ondersteunen hen via activiteiten en projecten in de zoektocht naar hun plaats in de stad en naar hun eigen competenties. JES geeft hen een duwtje, zodat ze zich gesterkt voelen en kunnen groeien: als individu, als groep en als volwaardige bewoner van de stad.

Met een eigenzinnige en constructieve blik op stedelijke uitdagingen maakt JES het verschil. We bouwen samen met kinderen, jongeren en partners aan de stad van morgen.

Want jongeren maken de stad!

JES staat voor:

VERTROUWEN: Binnen JES krijg en geef je de ruimte, vertrekkend vanuit geloof in elkaar en het positieve. Op deze manier werkt JES aan een veilige omgeving voor iedereen.
CONSTRUCTIVITEIT: Via samenwerking en dialoog benutten we wat goed is, investeren we in wat beter kan en bouwen we op en af met mogelijkheden.
OPENHEID: Bij JES is iedereen, zonder vooroordelen, welkom. We communiceren open en met respect voor elkaar. We hebben een transparante en participatieve houding.
EIGENZINNIGHEID: We streven naar de durf, het lef en overtuigingskracht om onze doelen na te streven zonder aan authenticiteit te verliezen in een opgelegd kader.
VERSTERKING: We creëren een klimaat waar iedereen kan groeien en op zijn eigen tempo zijn kwaliteiten kan ontdekken.

Meer info over JES vind je op onze algemene website.