Masterclass Politiserend Werken

Driedaagse Masterclass over Politiserend werken met Jongeren

*De masterclass is helaas volzet, maar je kan je nog aanmelden voor de wachtlijst

Waarom deze Masterclass?

Als je werkt met kinderen en jongeren hoor je allerlei verhalen over wat ze meemaken, waar ze van dromen en wat hen echt bezighoudt. Maar ook over het onrecht waarmee ze te maken krijgen. Vaak weten jongeren niet hoe daar op te reageren: laat ik onrecht passeren zonder dat er een haan naar kraait? Of niet? Zo leidt boosheid af en toe tot een reactie … of actie. Al dan niet met hulp van vrienden, of van jeugdwerkers.

Hoe ondersteun jij als jeugdwerker jongeren die tegen onrecht willen opkomen?

Daartoe organiseert JES een Masterclass Politiserend werken met Jongeren, begeleid door 2 JES-collega’s en Bart van Bouchaute. Want politisering kan zoveel meer zijn dan een straatactie opzetten. We hebben het over hoe je samen met jongeren onrecht zichtbaar maakt, verandering kan eisen, maar ook zelf verandering kan teweegbrengen. Deze masterclass geeft je praktisch inzicht in hoe je als jeugdwerker politiserend aan de slag kan gaan en welke valkuilen je best vermijdt. Dit om samen met jongeren een duurzame, solidaire en inclusieve samenleving uit te bouwen.

Wat leer je uit deze Masterclass?

We mikken op volgende doelen:

  • Je verdiept je inzicht in wat politiserend werken betekent en wat het voor jongeren, je organisatie en het jeugdwerk in het algemeen kan betekenen.
  • Je vertrekt vanuit je eigen praktijk en staat stil bij het onrecht dat jongeren ervaren, bij je eigen perspectief en je opdracht in de strijd tegen dit onrecht. Dit geeft je inkijk in hoe je daar vandaag al mee aan de slag gaat of kan gaan.
  • Je versterkt je rol als professional om politiserende praktijken van jongeren te ondersteunen, met concrete handvaten om zelf praktisch aan de slag te gaan.
  • Je krijgt inzicht in hoe politiserende en beleidsgerichte acties elkaar kunnen versterken.
  • Je maakt kennis met inspirerende praktijken.
  • Je komt terecht in een groep van geëngageerde jeugdwerkers die politiserend werken en je netwerk vervoegen.

Hoe pakken we dit aan?

We dompelen ons eerst twee dagen onder in een vorming over het politiserend werken met jongeren met een mix van lezingen, praktijkbezoeken, discussies en oefeningen. We koppelen daarbij telkens terug naar de eigen praktijkervaring.

Na deze twee vormingsdagen krijg je een observatieopdracht mee die je individueel of samen met enkele deelnemers volbrengt. Op de terugkomdag wisselen we hierover feedback uit en doen we aan intervisie. Daarnaast vertalen we inzichten uit de masterclass naar de eigen praktijk.

Omkadering

Boek Get Up Stand Up

Om meer inzicht te krijgen in praktijken van politisering met jongeren tegen onrecht deed een team van de opleiding sociaal werk van de Arteveldehogeschool drie jaar actie-onderzoek in een twintigtal cases in binnen- en buitenland. Ze doken in de praktijk, spraken met jeugdwerkers en jongeren. Het praktijkboek Get Up Stand Up (2022) is het resultaat.

Aan dit praktijkboek zijn ook trainingen verbonden die in verschillende jeugdorganisaties als workshop zijn ingericht. Dit leidde tot de vraag naar een meer intensieve verdieping voor ervaren jeugdwerkers. Daarom organiseert JES Academy in samenwerking met Bart Van Bouchaute deze masterclass. Als één van de auteurs van dit praktijkboek, verdiept Bart zich sinds een tiental jaar in politisering. Hij is coördinator van de Postacademische vorming Politisering van/in het sociaal werk van de Associatie UGent.

Programma en begeleiders

Programma

12/9 voormiddag: “Ceci n’est pas normal”. Een DIY-kit voor politiserend werk met jongeren
12/9 namiddag: Inspirerende praktijkbezoeken
13/9 voormiddag: Politiserend aan de slag. Van safe space naar brave space
13/9 namiddag

Begeleiding

Onder de JES Academy-vlag begeleiden 2 JES-medewerkers en 1 externe expert de masterclass:

Bart Van Bouchaute is coördinator van de Postacademische vorming Politisering van/in het sociaal werk van de Associatie UGent. Bart heeft een bijzondere interesse voor (de)politisering in het middenveld en het sociaal werk in onderzoek, vorming en publicaties. Voordien was Bart jeugdconsulent en lector aan de opleiding sociaal werk van Arteveldehogeschool.

Merijn Van de Geuchte, coördinator Vrije Tijd en Jeugdwerk bij JES Brussels, kent het jeugdwerk als zijn broekzak. Gaandeweg leerde Merijn heel wat verhalen van kinderen en jongeren kennen: over hun toekomstdromen, over wat ze meemaken. Onrecht kwam daarbij vaak aan bod. Merijn wil die dromen mee helpen realiseren en ziet politiserend werken daarbij als een belangrijke schakel. Daarom startte Merijn het ‘postgraduaat politiserend werken van en in het sociaal werk’ en de postacademische vorming politiserend werken. Via deze masterclass wil hij jeugdwerkers vrijer en creatiever laten nadenken over hoe je die verhalen van kinderen en jongeren vorm kan geven.

Katrien Ponsaerts is stafmedewerker Inhoudelijk Beleid bij JES en gebeten door politiserend werken, want zo maak je écht een verschil met en voor kinderen en jongeren. Katrien ziet in het jeugdwerk niet alleen heel wat kiemen om politiserende praktijken uit te werken, maar ook al behoorlijk wat bestaande praktijken die onbewust nog niet als politiserend werken worden benaderd, maar dat eigenlijk wel zijn. Door in de masterclass vanuit ieders eigen praktijk te reflecteren en in de theorie te duiken, wil Katrien deze politiserende praktijken versterken.


Praktisch

Data

Telkens van 10:00 tot 17:00 met een uur middagpauze: 

  • Tweedaagse vorming: 12 & 13 september 2024
  • Terugkomdag: 7 november 2024

Locatie

Prijs

Deelname aan de Masterclass kost €270. In deze prijs is het volgende inbegrepen:

  • 3 dagen vorming.
  • Broodjeslunch en water, thee, koffie.
  • Het praktijkboek Get Up Stand Up (111 p.) met de bijhorende handleiding train-de-trainer politisering (75 p.)
  • Een groep van geëngageerde jeugdwerkers die werken rond politiserend en je netwerk vervoegen

We sluiten de inschrijvingen af op 05/09/2024.

Contact

katrien.ponsaerts@jes.be; merijn.vandegeuchte@jes.be