Oktober: stedelijke leiders in beeld

Jongeren die zoveel drive en ondernemingszin in zich hebben om van hun buurt een betere plek te maken. Bij JES noemen we deze jongeren stedelijke leiders. Samen verbinden, engageren, empoweren en inspireren ze. De hele maand oktober brengen we stedelijk leiderschap in beeld.

Schrijf je onderaan deze pagina in!

Studienamiddag

We sluiten de maand van het stedelijk leiderschap af met een studienamiddag op 27 oktober. We nemen je mee in het model dat we ontwikkelden rond stedelijk leiderschap, tonen samen met de jongeren hoe we het in de praktijk gebracht hebben en laten je kennis maken met de verschillende aspecten van stedelijk leiderschap aan de hand van workshops.

Wat mag je verwachten?

 • Een verwelkoming met een korte introductie tot stedelijk leiderschap.
 • Een interactieve kennismaking met jongeren aan het woord.
 • Keuze uit interessante workshops die verzorgd worden door jongeren en professionals uit het werkveld:
  • Politiserend werken: Jongeren delen met jou hoe ze er effectief in geslaagd zijn om te wegen op het beleid, het verschil te maken en initiatieven te realiseren. Sanne Coremans, netwerkcoördinator bij AMPSO en Peter Raeymaeckers van Universiteit Antwerpen (onder voorbehoud) gaan hierover in gesprek met jongeren.
  • Hoe ondersteun je als lokale overheid startende initiatieven, eigenaarschap en talentontwikkeling? Fatih Topdemir (coach zelforganisaties) en Marlies Denys (consulent talent en experiment) doen uit de doeken hoe zij vanuit Stad Gent jongeren versterken en ondersteunen. Ze nemen enkele jongeren mee die vertellen vanuit welke drijfveer hun engagement komt en hoe zij ondersteund kunnen worden.
  • Woordvoerderschap: Welke tools, platformen, kanalen, taal gebruiken jongeren om hun eigen stem vorm te geven en naar buiten te brengen? Hoe kunnen jongeren en jeugdwerk mekaar hierin tegemoetkomen? Stedelijke leiders, Zakayo Wandoloh van StampMedia en Björn Carré van Universiteit Antwerpen delen hun expertise.
  • Leiderschapstrajecten: Hoe groei je op in de stad, waar droom je van, hoe zet je dit om in een engagement, wat waren de valkuilen, wat liep er moeilijk in het proces … Kom alle do’s en dont’s te weten over de leiderschapstrajecten van jongeren. Ronald Crouzé van VUB verbindt hun verhaal met een onderzoek naar stedelijk leiderschap.
  • Cultureel netwerk: Hoe verbind je het netwerk van jongeren met het netwerk van stedelijke cultuurhuizen? Laat je op sleeptouw nemen door jongeren, Femke Vanpoucke, coördinator van Rataplan en Melat Gebeyaw Nigussie, algemeen en artistiek directeur van De Beursschouwburg.
  • Debat stedelijk leiderschap: Hoe kan je als organisatie dit ondersteunen of uitrollen in jouw werking? Debatteer samen met JES, Pieter Meurs (VUB) en Formaat (onder voorbehoud) mee over het model stedelijk leiderschap.
 • Conclusies en voorstelling van het onderzoek van VUB, door Pieter Meurs en Ronald Crouzé, in opdracht van JES over stedelijk leiderschap.
 • Netwerkmoment

Praktisch:

 • Woensdag 27/10 van 13u30-17u30
 • JES Brussels
 • Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel

GENT: 20 oktober

Mika neemt je mee in haar verhaal over psychische kwetsbaarheid en hoe ze als woordvoerster de maatschappij bewuster wil maken.

Mika is sterk met woorden, de fragiliteit die ze in het leven ervaart vertaalt ze in poëzie. Voor haar is psychische kwetsbaarheid geen taboe, integendeel. Ze gelooft dat praten over de échte betekenis van kwetsbaarheid mensen in verbinding kan brengen. Mika schreef een dichtbundel ‘Phases Of The Moon’, geeft vormingen over het thema mentaal welzijn en is te zien in een beklijvende reportage van Pano: ‘Geheimen op Instagram, een blinde vlek voor professionals’.

PleinPatrons Mohamed en Kemal gaan voor hun eigen buurthuis

Mohamed en Kemal, daar zit poer in. Gemotiveerd, geëngageerd en gefocust staan ze in het leven… Overtuigd om van hun buurt een betere plaats te maken! Hun engagement vertaalt zich in het vrijwilligerswerk als PleinPatron, waarbij ze zorgen dat het pleintje Zondernaampark een fijne ontmoetingsplek blijft. Bovendien richten ze samen met vrienden en familie ‘vzw Zondernaam’ op, met de ambitie om er een levendig buurthuis te maken.

Praktisch:

 • Woensdag 20/10 van 13u30-17u30
 • In De Expeditie, het cultuurbedrijvencentrum waar JES Gent zich bevindt.
 • Dok Noord 4F, 9000 Gent

Inschrijven voor één showcase en/of voor de studienamiddag

Kies een showcase als je naar één van de showcases wil komen:

Kies een sessie als je naar de studiedag op 27 oktober komt: